fbpx

Παραμέληση Εποπτείας Ανηλίκου

Παραμέληση Εποπτείας Ανηλίκου. Κατά τα οριζόμενα στο α. 360 ΠΚ : «Όποιος, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος, αν δεν συντρέχει περίπτωση να τιμωρηθεί αυστηρότερα με άλλη διάταξη», ενώ στην §2 ορίζεται ότι : «Αν ο υπαίτιος της παράλειψης είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου και ιδίως γονέας ή επίτροπος υπό την υπεύθυνη επιμέλεια του οποίου έχει τεθεί ο ανήλικος σύμφωνα με τα άρθρα 122 και 123, επιβάλλεται φυλάκιση έως δύο (2) έτη.».

Παραμέληση Εποπτείας Ανηλίκου – Τροποποίηση του Άρθρου

Θα πρέπει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι με την αναθεώρηση του ΠΚ, η οποία έλαβε χώρα δυνάμει του ν.4855/2021, με έναρξη ισχύος από 12-11-2021, το ως άνω άρθρο τροποποιήθηκε. Ειδικότερα, ως προς την §1 λεκτέον ότι με την αναθεώρηση διευρύνεται η προστασία των ανηλίκων με επέκταση της υποχρεωτικής εποπτείας και σε ανηλίκους άνω των 15 ετών και ως εκ τούτου υπαίτιος του παρόντος μπορεί να θεωρηθεί καθένας που έχει υπό την εποπτεία του ανήλικο μέχρι αυτό να συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών, ενώ στην §2 ως προς την ποινική μεταχείριση του προσώπου υπό την υπεύθυνη επιμέλεια του οποίου έχει τεθεί ο ανήλικος σημειωτέον ότι έχει απαλειφθεί η χρηματική ποινή και απειλείται πλέον αποκλειστικά η ποινή φυλάκισης έως δύο (2) έτη. Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι δυσμενέστερη για τον κατηγορούμενο σε σχέση με την προγενέστερη ρύθμιση του ΠΚ.

Αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκου

Για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως του ως άνω αδικήματος απαιτούνται να συντρέχουν τα εξής στοιχεία: (α) υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου, το οποίο (β) προβαίνει στην τέλεση αξιόποινης πράξεως, με τον υπαίτιος (γ) να παραλείπει να παρεμποδίσει την τέλεση αυτής από το ανήλικο, ενώ απαιτείται και η ύπαρξη (δ) αιτιώδους συνδέσμου.

Ειδικότερα, ως προς την τέλεση αξιόποινης πράξης εκ μέρους του ανηλίκου, λεκτέον ότι αυτή αποτελεί εξωτερικό όρο του αξιοποίνου για το εν λόγω αδίκημα, ενώ αυτή (η πράξη) μπορεί να είναι οποιασδήποτε φύσης, κακουργηματικής είτε πλημμεληματικής, να συνιστά αδίκημα προβλεπόμενο στον Ποινικό Κώδικα είτε σε ειδικό ποινικό νόμο, ενώ δεν απαιτείται να είναι είτε τετελεσμένη, αρκούντος και η παραμείνουσα στο στάδιο της απόπειρας, είτε καταλογιστή στον ανήλικο. Ωστόσο, θα πρέπει να τονισθεί ότι, αν ο ανήλικος αθωωθεί, διότι δεν τέλεσε την πράξη, αντιστοίχως δεν μπορεί να τιμωρηθεί και ο εποπτεύων αυτόν για παράλειψη.

Ως προς την παράλειψη παρεμπόδισης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως τέτοια νοείται η μη έγκαιρη λήψη συγκεκριμένων αποτρεπτικών μέτρων, με τον υπόχρεο να ευθύνεται ακόμα κι αν δεν είχε γνώση της σχεδιαζόμενης εγκληματικής δράσης του ανηλίκου, ήτοι την αγνοούσε, λόγω παραμέλησης περί της υποχρεώσεως εποπτείας του για την πρόληψη του ενδεχόμενου τελέσεως, ιδίως κατά τις περιπτώσεις όπου ο υπόχρεος γνώριζε τις τάσεις και ροπές του ανηλίκου.

Υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκου

Το εν λόγω αδίκημα τελείται μόνον εκ δόλου με αυτόν να περιλαμβάνει τη γνώση της υποχρέωσης εποπτείας καθώς και τη γνώση και θέληση μη παρεμπόδισης τέλεσης της αξιόποινης πράξης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι, αν ο ανήλικος είναι ασυνήθιστα ατίθασος, δεν μπορεί να αξιωθεί από τον υπόχρεο να πράξει τα αδύνατα.

Ο δικηγόρος ποινικολόγος Ιωάννης Μπαρκαγιάννης έχοντας χειριστεί πολυάριθμες σχετικές υποθέσεις διαθέτει τόσο την πείρα, όσο και τη γνώση για την άρτια και αποτελεσματική σας εκπροσώπηση σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας σε υποθέσεις που αφορούν στο αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Βιβλιογραφία

Μαργαρίτης, Μ. Μαργαρίτη Α. 2020. ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: Ερμηνεία-Εφαρμογή. Αθήνα: Π.Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ. 4η έκδοση. σελ. 1033 κ. επ.

Μαργαρίτης, Μ. Μαργαρίτη Α. 2022. ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: Ερμηνεία-Εφαρμογή ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ με βάση τους νόμους 4777/2021, 4855/2021 και 4871/2021. Αθήνα: Π.Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ. 4η έκδοση. σελ. 107 κ. επ.

Χαραλαμπάκης, Α. 2021. Οι αλλαγές του νέου ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ – Ερμηνεία κατ’ άρθρο του Ν 4619/2019 που τροποποιήθηκαν). Αθήνα: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. σελ. 220

    Σχετικά Άρθρα

    Καλέστε μας