fbpx

Σύμφωνα με το άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα «όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του». Στο εν λόγω άρθρο όπου περιγράφεται το αδίκημα της απειλής, προστατεύεται το έννομο αγαθό της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου κατά δύο όψεις. Αφενός η ελευθερία κίνησης και αφετέρου η ελευθερία δράσης του ατόμου, οι οποίες συχνά προσβάλλονται όταν κάποιος το καταδιώκει επίμονα ή το παρακολουθεί ή εκτοξεύει σε βάρος του απειλές. Το έγκλημα ανήκει στην κατηγορία των κοινών εγκλημάτων, καθότι δύναται οποιοσδήποτε να είναι δράστης.

Δικηγόρος Ποινικολόγος Γιάννης Μπαρκαγιάννης

Απειλή  – Αντικειμενική Υπόσταση του Εγκλήματος

ΤΡΟΠΟΙ ΤΕΛΕΣΗΣ

Ο νομοθέτης τιμωρεί με το άρθρο 333 Π.Κ. την περιαγωγή άλλου σε κατάσταση τρόμου ή ανησυχίας με απειλή ασκήσεως βίας ή τελέσεως άλλης παράνομης πράξης ή απειλής. Για την τιμώρηση του δράστη απαιτείται το εξατομικευμένο θύμα να περιήλθε σε τρόμο ή ανησυχία και δεν ενδιαφέρει αν η απειλή είναι γενικά ικανή να προκαλέσει τρόμο ή ανησυχία. Δεν ερευνάται, δηλαδή, αν η απειλή είναι γενικά ικανή να προκαλέσει τούτο με κριτήριο το μέσο συνετό άνθρωπο. Επιπλέον, δεν απαιτείται η άσκηση της βίας άλλα μόνο η απειλή ασκήσεώς της αρκεί. Η δε απειλή μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, όπως για παράδειγμα προφορικώς, εγγράφως, ρητώς ή σιωπηρώς, με νεύματα ή άλλες απειλητικές κινήσεις ή με συμπερασματικά συναγόμενη συμπεριφορά (ΑΠ 2009/2001, ΑΠ1185/2002, ΑΠ 1083/2004).

Απειλή Βίας

Η απειλούμενη βία μπορεί να είναι σωματική, κατά του απειλούμενου ή και τρίτου στενά συνδεόμενου με αυτόν, ή πραγμάτων του ίδιου του θύματος ή προσώπων στενά συνδεομένων με αυτόν. Μπορεί ακόμη να είναι πραγματοποιήσιμη και μέσω τρίτου προσώπου.

Απειλή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης

Το στοιχείο του παράνομου χαρακτήρα συντρέχει όταν ο δράστης απειλεί να προβεί σε πράξη η παράλειψη, στην οποία δεν έχει το δικαίωμα να προβεί καθότι είναι αντίθετη σε κανόνα δικαίου. Αν ο απειλών, δικαιούτο  να πραγματοποιήσει την απειλούμενη πράξη, τότε δε στοιχειοθετείται το έγκλημα της απειλής του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα.

Επίμονη παρακολούθηση ή καταδίωξη του θύματος

Απειλή συντρέχει και όταν το θύμα δέχεται επαναλαμβανόμενη παρακολούθηση ή επαναλαμβανόμενη παρουσία του δράστη στον τόπο όπου βρίσκεται, το γνωστό και ως “stalking”. Συμπεριλαμβάνονται συμπεριφορές όπως η επιδίωξη διαρκούς επαφής με το θύμα, η χρήση τηλεπικοινωνιακού ή άλλου μέσου και οι επανειλημμένες  επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον του θύματος. Απαραίτητη προϋπόθεση το θύμα να έχει εκφράσει την αντίθετη βούλησή του στην ως άνω συμπεριφορά.

Υποκείμενη υπόσταση του εγκλήματος – Ο Δόλος του δράστη

Αποτέλεσμα των ως άνω περιγραφόμενων συμπεριφορών πρέπει να είναι η πρόκληση τρόμου η ανησυχίας. Ο «τρόμος» αναφέρεται στον υπέρμετρο και ξαφνικό φόβο και η «ανησυχία» στην ψυχική ταραχή και αγωνία. Ο δράστης πρέπει να γνωρίζει ότι η απειλούμενη ενέργεια συνιστά βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη και να επιθυμεί να εμποιήσει τον τρόμο ή την ανησυχία. Για την πρόκληση τρόμου ή ανησυχίας αρκεί και ο ενδεχόμενος δόλος του δράστη, καθώς από τη διατύπωση του νόμου δεν προκύπτει ότι ο δράστης πρέπει να επιδιώκει να προκαλέσει με τη συμπεριφορά του το εν λόγω συναίσθημα.

Διακεκριμένη μορφή του εγκλήματος – Απειλή σε Βάρος Ανήλικου (Άρθρο 333 παρ.2)

Το έγκλημα της απειλής στη βασική του μορφή, η οποία προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 333 Π.Κ. συνιστά πλημμέλημα για το οποίο η προβλεπόμενη εκ του νόμου ποινή κυμαίνεται από δέκα ημέρες έως ένα έτος φυλάκισης ή χρηματική ποινή. Στην παρ. 2 του άρθρου 333 Π.Κ. περιγράφεται η διακεκριμένη μορφή του εν λόγω αδικήματος κατά την οποία η απειλούμενη ποινή επαυξάνεται σε φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή όταν η πράξη στρέφεται εναντίον ανηλίκων η προσώπων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή προστασία του δράστη, συνοικούν με αυτόν ή έχουν με αυτόν σχέση εργασίας ή υπηρεσίας. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη όταν στρέφεται εναντίον συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου ή κατά του συντρόφου στη διάρκεια της συμβίωσης.

Στη διακεκριμένη αυτή περίπτωση, ο δράστης μπορεί να είναι μόνο το πρόσωπο που έχει τις ιδιότητες που αναφέρονται, δηλαδή αυτό που έχει υπό την επιμέλειά του ή την προστασία του το θύμα βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης  ή συνοικεί με το θύμα έχει σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή είναι σύζυγος ή σύντροφος του θύματος.

Ποινική Δίωξη – Προυπόθεση Υποβολής Έγκλησης

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 333 Π.Κ, πράξη διώκεται κατόπιν υποβολή εγκλήσεως από τον παθόντα. Η επιλογή του νομοθέτη οφείλεται κυρίως στη σκέψη ότι η ύπαρξη ή μη της προσβολής συναρτάται άρρηκτα με τη βούληση του θύματος ή/και τους δεσμούς που τον συνδέουν με τον πιθανό δράστη, ώστε μόνο αν το ίδιο το θύμα δηλώσει ότι έχει προσβληθεί να δικαιολογείται πράγματι η ενασχόληση του μηχανισμού απονομής ποινικής δικαιοσύνης με τη διερεύνηση της υπόθεσης, συνυπολογιζόμενης και της μικρής απειλούμενης ποινής.

    Σχετικά Άρθρα

    Καλέστε μας