fbpx

Απάτη μέσω Διαδικτύου και Τραπεζικών Συναλλαγών – Πώς να Προστατευτείτε και Τι να Κάνετε αν Πέσετε Θύμα

Ηλεκτρονική Απάτη | E-Banking | Phishing | Ποινική Δίωξη | Νομική Υποστήριξη

Απάτη μέσω Διαδικτύου και Τραπεζικών Συναλλαγών – Νομική Καθοδήγηση για Θύματα Ψηφιακής Απάτης

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η απάτη μέσω διαδικτύου έχει εξελιχθεί σε μία από τις πλέον διαδεδομένες μορφές εγκληματικότητας. Τα περιστατικά απάτης μέσω e-banking, ψεύτικων emails (phishing) και απατηλών τηλεφωνικών κλήσεων αυξάνονται καθημερινά, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές ζημίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Το γραφείο μας έχει αναλάβει δεκάδες υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης, προσφέροντας άμεση και αποτελεσματική νομική υποστήριξη σε θύματα που είδαν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν χωρίς καν να το καταλάβουν. Είτε είστε ιδιώτης, είτε επιχειρηματίας, είτε επαγγελματίας, είμαστε εδώ για να σας προστατεύσουμε.

Οι συχνότερες μορφές ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα το 2025

Τα τελευταία χρόνια, οι επιτήδειοι έχουν εξελίξει τις μεθόδους τους. Οι πιο συχνές μορφές απάτης μέσω διαδικτύου περιλαμβάνουν:

1. Phishing Emails και SMS (smishing):

Ψεύτικα μηνύματα που φαίνονται ότι προέρχονται από τράπεζες, πλατφόρμες όπως gov.gr ή ακόμα και από γνωστές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνουν ύπουλους συνδέσμους που οδηγούν σε ψεύτικες σελίδες όπου τα θύματα εισάγουν τους τραπεζικούς τους κωδικούς.

2. Vishing (τηλεφωνική απάτη):

Ο δράστης καλεί το θύμα, συχνά παριστάνοντας υπάλληλο τράπεζας ή κρατικό λειτουργό. Με πιεστικό και πανικόβλητο ύφος, ζητά πρόσβαση σε λογαριασμούς ή εγκατάσταση «προστατευτικού λογισμικού» που τελικά κλέβει τα στοιχεία.

3. Hacking e-banking λογαριασμών μέσω malware:

Με τη βοήθεια ιών, keyloggers και άλλου λογισμικού, αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς και εκτελούν συναλλαγές χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη.

4. Ψεύτικες αγγελίες – marketplaces / social media:

Πώληση ανύπαρκτων προϊόντων ή υπηρεσιών, κυρίως μέσω Facebook ή άλλων αγγελιών. Το θύμα πληρώνει, αλλά δεν λαμβάνει ποτέ αυτό που αγόρασε.

Τι προβλέπει ο νόμος για την ηλεκτρονική απάτη (ισχύον 2025)

Η ηλεκτρονική απάτη υπάγεται στο άρθρο 386Α Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει την τιμωρία όσων χρησιμοποιούν υπολογιστικά συστήματα με δόλο για να παραπλανήσουν και να αποσπάσουν χρήματα ή δεδομένα. Η απάτη αυτή είναι κακούργημα, όταν το περιουσιακό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ ή όταν τελείται κατ’ επάγγελμα.

Νεότερες τροποποιήσεις του 2025 ενισχύουν τις ποινές για οργανωμένες ηλεκτρονικές απάτες και ορίζουν ρητά την υποχρέωση συνεργασίας των τραπεζών για την παροχή στοιχείων στις Αρχές, ενώ καθιερώνουν και ειδικά ψηφιακά τμήματα εντός των Εισαγγελιών Πρωτοδικών για τη γρηγορότερη δίωξη των ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

Ποιες είναι οι ευθύνες των τραπεζών και πώς μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση

Οι τράπεζες υποχρεούνται, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (EU) 2015/2366 (PSD2), να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ταυτοποίησης (Strong Customer Authentication). Σε περίπτωση που η συναλλαγή δεν έγινε με τη συναίνεσή σας και δεν υπάρχει αμέλεια από πλευράς σας, η τράπεζα οφείλει να σας επιστρέψει τα χρήματα εντός 24 ωρών.

Ωστόσο, πολλές φορές οι τράπεζες απορρίπτουν τα αιτήματα επιστροφής, κατηγορώντας το θύμα για “συνεννόηση” ή “πρόθεση”. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται νομική παρέμβαση και εξειδικευμένη γνώση για να υποβληθεί καταγγελία στην Τράπεζα της Ελλάδος και αγωγή για αποζημίωση.

Τι πρέπει να κάνετε αν πέσετε θύμα – Βήμα προς βήμα

1. Καλέστε αμέσως την τράπεζα και ζητήστε πάγωμα λογαριασμού.

2. Καταθέστε μήνυση στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

3. Κρατήστε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (emails, sms, screenshots, λογιστικά κινήσεων).

4. Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο δικηγόρο για να αναλάβει τις νομικές ενέργειες.

Στο γραφείο μας, αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία για εσάς – από την υποβολή της μήνυσης μέχρι και την αγωγή κατά της τράπεζας ή των υπευθύνων.

Πώς να προστατευτείτε από την ηλεκτρονική απάτη – Πρακτικές συμβουλές

• Μην πατάτε ποτέ σε συνδέσμους που έρχονται μέσω SMS ή email αν δεν είστε 100% σίγουροι.

• Ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL των τραπεζικών ιστότοπων.

• Ενεργοποιήστε τον διπλό έλεγχο ταυτοποίησης (2FA).

• Χρησιμοποιείτε εφαρμογές e-banking μόνο από επίσημες πηγές (App Store, Play Store).

• Μην εμπιστεύεστε «κατεπείγουσες» τηλεφωνικές οδηγίες που σας ζητούν να κάνετε μεταφορά χρημάτων.

Γιατί να μας εμπιστευτείτε – Η νομική μας εμπειρία στις υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης

Το Δικηγορικό Γραφείο Μπαρκαγιάννης Ιωάννης & Συνεργάτες έχει πολυετή εμπειρία σε υποθέσεις διαδικτυακής απάτης και οικονομικού εγκλήματος. Έχουμε επιτύχει επιστροφές χρημάτων από τράπεζες, καταδίκες δραστών και πλήρη αποκατάσταση της ζημίας των πελατών μας.

Μην περιμένετε. Αν έχετε υποψία ή βεβαιότητα ότι πέσατε θύμα ηλεκτρονικής απάτης, επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα. Η πρώτη κίνηση είναι η πιο κρίσιμη.

Επικοινωνία

Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννη Μπαρκαγιάννη και Συνεργατών

Διεύθυνση: Βαρατάση 2, Γκύζη, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2106430488

Email: barkagiannislaw@gmail.com

Ιστοσελίδα: barkagiannis.gr

Facebook: Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννη Μπαρκαγιάννη

Instagram: giannis_barkagiannis

YouTube: Giannis Barkagiannis

Σχετικά Άρθρα

wpChatIcon
wpChatIcon
Καλέστε μας